Gå til hovedindhold

Trivsel

Bliv klogere på indsatser målrettet unges trivsel.

Indhold

    Elever, der ikke trives, har svært ved at rykke sig fagligt. Derfor er det vigtigt at sætte fokus på aktiviteter, der fremmer elevernes faglige og sociale trivsel.

    Indsatser til elever

    • Food Maker/’Vi leger med mad’
      Vi leger med mad.docx 

    • Stress og angst
      Folkesundhed Aarhus har forløb for unge med angst og kurser for unge med stress. Hvis I er interesseret i at orientere jeres elever om disse muligheder fx i forbindelse med en morgensamling eller andet relevant, så kontakt psykolog Ida Schønning Dedovic på deid@aarhus.dk eller 20 15 02 93. 

    • Ung i Aarhus (trivsel i klasser)
      UngiAarhus tilbyder gratis trivselsindsatser til førsteårs klasser på ungdomsuddannelser, med fokus på at styrke fællesskabet og elevernes trivsel. Indsatserne tilpasses den enkelte klasse og bygger på en anerkendende, løsningsfokuseret tilgang. Sammen med eleverne kombinerer vi oplæg, øvelser, refleksion og inddragelse af elevernes egne erfaringer. UngiAarhus arbejder både forebyggende og indgribende og lægger vægt på, at indsatsen giver mening for de unge. Læs mere her, hvor du også finder teamets kontaktoplysninger. 

    • FrirumAarhus (boost til fællesskaber)
      I FrirumAarhus giver vi unge mulighed for at gennemføre egne ideer til fællesskaber, som de selv er med til at finde, deltage i og forme. Det gør vi gennem praktisk og økonomisk støtte. Du kan læse mere om Frirum Aarhus her og læse om FrirumsPuljen her 

      Har I lyst til at få FrirumAarhus ud på jeres uddannelse, og tale med de unge fx i forbindelse med en pause, så ræk ud til: Mads Pugholm Pedersen, +45 41855606,  ppma@aarhus.dk

    • Social Sundhed (mulighed for følgeskab)
      Hos Social Sundhed kan du få hjælp til følgeskab til de elever, der har behov for ekstra støtte. Der er på nuværende tidspunkt mulighed for to former for hjælp til følgeskab: 
      - Sundhedsbrobygning: følgeskab til sundhedsaftaler fx hos egen læge, i psykiatrien osv.
      - Foreningsbrobygning: hjælp til at finde meningsfulde aktiviteter, indmeldelse og følgeskab i starten.

      Det kan være nødvendigt, at du som vejleder tager det første skridt sammen med eleven. Du kan kontakte Social Sundhed i Aarhus på tlf: 91 55 06 36. Hvis du er nysgerrig på, hvordan følgeskabet fungerer, så kan du læse mere her

    • MOT (trivsel i klasser)
      MOT har mange års erfaring med udvikling af trivselsprogrammer for uddannelser. MOT kommer til jer på uddannelsen og træner unge i at vise mod for at styrke deres mentale modstandskraft og forebygge mobning og mistrivsel. Læs mere om MOT her. 

    • GROW (trivsel i klasser)
      GROWs formål er at hjælpe unge til at stå stærkt i sig selv og i fællesskabet, så de kan opleve trivsel og støtte hinanden til meningsfulde liv i balance. Grow tilbyder bl.a. workshops til klasser og kompetenceudvikling for undervisere. Lær mere om GROW her.

    • Elevaid rådgivning og mikromålinger (opsporing og rådgivning)
      Vil I gerne igangsætte hjælp til elever i mistrivsel tidligere? Vha. mikromålinger kan I opdage mistrivsel tidligere og sætte ind med forebyggende støtteindsatser. I har også mulighed for at tildele frafaldstruede elever med sociale og personlige udfordringer et rådgivningsforløb hos Elevaid. 

      Centrale elementer i rådgivningsforløbet er: 
      - Elevaid tager kontakt til eleven inden for 48 timer
      - Hjælpen er let tilgængelig fx via video derhjemme eller i skoletiden
      - Forløbet varetages af kompetente unge rådgivere, der er cand.stud.psyk  
      - Det er samme rådgiver under hele forløbet
      - Kognitiv adfærdsterapi (KAT) anvendes som metode 

      Du kan læse mere her

    • GirlTalk
      GirlTalk har er eksperter i piger og unge kvinders trivsel, livsvilkår og udfordringer. Læs mere om muligheden for foredrag og workshops her 

    Indsatser til medarbejdere

    • Stress og angst
      Folkesundhed Aarhus har forløb for unge med angst og kurser for unge med stress. Hvis I er interesseret i at vide mere om disse forløb/kurser eller ønsker faglige oplæg på området, så kontakt psykolog Ida Schønning Dedovic på deid@aarhus.dk eller 20 15 02 93. 
    Sidst opdateret: 3. juli 2025